Interim communicatie
Tekst
Aanbestedingen

Nuchter, hardwerkend en ondernemen op gevoel

Eind vorig jaar is Hanneke geïnterviewd voor het Werk-Hart magazine. Een magazine gemaakt door trainees, met daarin allemaal ondernemersverhalen. Door Chantal Gepkens:

In een mooi pand midden in Holten bel ik aan bij Hanneke Janssen. Hanneke richt zich met haar bedrijf op tekst en communicatie. Dit had zij niet gedacht, toen ze ooit de opleiding Journalistiek afrondde. Na jarenlang gewerkt te hebben in een bouwbedrijf, draaide ze de knop om en begon haar eigen bedrijf ‘Hanneke Janssen, Tekst en communicatie’.   

“Ik vind heel veel dingen leuk en ik word van heel veel dingen blij, maar zodra het routine wordt, heb ik het snel gezien.”

Met deze uitspraak begint Hanneke haar verhaal over het ontstaan van haar eigen bedrijf in 2015. Ze zei haar baan op, kocht een laptop en huurde een werkplek in het Holtens Ondernemershus. Dat met de zekerheid van een opdracht voor maar één uur per week. Haar gezin met drie kinderen was geen belemmering om deze stap te maken. Toch ziet ze het zelf niet echt als een dappere beslissing. “Ik gaf mezelf een half jaar de tijd om wat moois op te zetten. Daarbij hield ik in m’n achterhoofd: ‘Het ergste wat mij kan overkomen is dat ik bijvoorbeeld bij de slager moet gaan werken’ en dat leek mij eigenlijk ook best wel leuk.” Vanuit deze nuchtere filosofie zet Hanneke haar eigen bedrijf op.

Alleen doen waar je gelukkig van wordt

Hanneke koos er bewust voor om haar bedrijf in Holten op te zetten. Het nuchtere en het doorpakken is echt iets wat het dorp en haarzelf kenmerkt. In het begin pakte Hanneke dan ook elke opdracht aan die voorbijkwam, want wie weet waren er over twee maanden geen opdrachten meer. De tijd zal het leren, en zo ook bij Hanneke. Al snel werd ze selectiever en pakte ze alleen opdrachten aan waar zij gelukkig van werd en waarvan ze 100 procent zeker wist dat ze daar haar steentje aan kon bijdragen. Dit was een succes! Binnen vier jaar bestaat haar bedrijf nu uit zes medewerkers.

Alleen het eerste jaar werkte Hanneke alleen. Dit eerste jaar heeft ze veel en hard gewerkt. Toen een coach aan haar vroeg: ‘Wat zou jij als ondernemer willen voor nu en in de toekomst?’, had Hanneke haar antwoord paraat: ‘Ik wil zakelijk succesvol zijn, zonder dat het ten koste gaat van mijn privéleven.’ Ze kwam al snel tot de conclusie dat dit het eerste jaar niet het geval was, met werkweken van meer dan 50 uur.

Van Ondernemershus naar eigen kantoor

Kort daarna volgde een aanvraag voor een gave klus van drie dagen in de week. Hanneke wilde deze klus direct doen. Haar keuzes maakt zij volledig op gevoel. Ze werkt niet vanuit een plan of boek. Toch was deze extra klus volledig in strijd met haar eerder gestelde doel. Daarop besloot Hanneke om haar eerste collega aan te nemen en ruilde haar bureau in het Holtens Ondernemershus in voor een eigen kantoor. Alles geregeld en wel bleek dat de opdracht niet meer doorging. Dit was een bijzonder keuzemoment voor Hanneke: ‘Ga ik weer terug of durf ik een gokje te wagen?’ Dit laatste deed ze. De doorslag werd gegeven door een advies dat zij kreeg: ‘Vrije tijd is ook geld waard’. Het werk bleef binnenstromen en na twee jaar nam Hanneke haar tweede en derde personeelslid aan. Kort daarna volgden het vierde en vijfde personeelslid en sinds afgelopen zomer bestaat het team uit zes collega’s.

Vier jaar geleden was het niet de intentie om groot te worden, maar nu het zo gelopen is, is dat prima. Hanneke haar belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat haar collega’s en opdrachtgevers het naar hun zin hebben en tevreden zijn. Ze voelt zich één van haar collega’s en niet ‘de manager’ of ‘de baas’. Het grootste voordeel van ondernemerschap vindt Hanneke de vrijheid. “Je kan je werk zelf uitzoeken, kiezen wat je zelf leuk vindt en je leert veel omdat we je bij veel verschillende opdrachtgevers een kijkje in de keuken mag nemen.”

Veel vrijheid in eigen werk

Wat Hanneke minder leuk vindt aan het ondernemerschap? De vooroordelen over vrouwelijke ondernemers. “Als je vertelt dat je een eigen bedrijf hebt, wordt al snel gevraagd hoe je dat dan met de kinderen regelt. Ik vraag me af of diezelfde vraag ook zo vaak aan mannelijke ondernemers wordt gesteld.” Hanneke ervaart juist dat ze door de vrijheid van het ondernemerschap op de juiste momenten aanwezig kan zijn bij haar kinderen. Zij heeft de vrijheid om onder werktijd bij de schooloptredens van haar kinderen te zijn en hen weg te brengen en op te halen. “Doordat je voor jezelf werkt, ben je heel flexibel.”

“Ik zou het altijd proberen, niet te bang zijn.”

Wanneer ik Hanneke vraag naar een tip, antwoordt zij dat ondernemerschap voor een belangrijk deel aangeboren is. “Er is geen standaard boek of trucje voor. Je moet het vanuit jezelf doen, met een beetje lef.”

Met een dosis energie en een mooie hippe mok ging ik de deur uit. Hanneke straalt één en al passie en energie uit. Ze wil vooral zichzelf blijven en handelen vanuit haar gevoel. Waar Hanneke zichzelf over vijf jaar ziet? Daar heeft ze geen plan voor, dat laat ze op haar af komen.