Interim communicatie
Tekst
Aanbestedingen

Een nieuwe huisstijl voor de Gemeente Raalte

Gisteravond was het zo ver; de nieuwe huisstijl van de gemeente Raalte ging live. Een groot project, waar Elise vele uren mee bezig is geweest. Sinds juni versterkt zij voor vier dagen in de week het cluster Communicatie van de Gemeente Raalte. Elise vertelt: “Contact met de ontwerper, overleggen met contactpersonen binnen de domeinen, schrijven van handleidingen, nieuwe huisstijlmiddelen beoordelen, intranet-berichten maken; de nieuwe huisstijl is een grote, maar ook hele leuke en uitdagende opdracht geweest. Erg gaaf om het ontwerp nu echt overal te zien!”

“Vanaf het moment dat ik bij de Gemeente Raalte ben begonnen, ben ik volop in de ontwikkeling en implementatie van de nieuwe huisstijl gedoken. Door het zwangerschapsverlof van een van de communicatie-collega’s kwam ik midden in dit project terecht. Het ontwerp en een groot aantal huisstijlmiddelen waren al klaar. Het was tijd om de huisstijl te implementeren binnen de organisatie. En dat bleek een behoorlijke klus. Binnen alle domeinen van de gemeente worden verschillende systemen gebruikt, veel brieven verstuurd en documenten opgemaakt. Ik ben met verschillende personen binnen de domeinen in gesprek geweest en heb veel overleggen gevoerd hoe we de huisstijl konden aanpassen. Zo heb ik de implementatie in gang gezet en is het op dit moment op de meeste plekken doorgevoerd”.

Brieven omzetten in nieuwe stijl
“Daarnaast hebben we het online systeem waarin alle brieven en documenten gegenereerd worden omgezet. Dit systeem, SmartDocuments, wordt door de hele organisatie gebruikt. Hiervoor heb ik veel contact gehad met de functioneel beheerder en heb ik een handleiding gemaakt hoe alle collega’s hun documenten en brieven kunnen omzetten.”

Sjablonen en de e-mailhandtekening
“Een groot deel van de huisstijlmiddelen waren al klaar, maar een aantal moesten nog ontworpen worden, waaronder een sjabloon voor Powerpoint, de gemeentepagina voor in het Weekblad van Salland en een sjabloon voor een rapport. Deze middelen werden door het ontwerpbureau opgemaakt en bespraken we vervolgens in ons cluster. Naast de coördinatie van de nieuwe ontwerpen, heb ik samen met mijn collega’s voor alle medewerkers van de Gemeente Raalte hun nieuwe e-mailhandtekening klaargezet. Voor zo’n 350 mensen hun naam, functie, telefoonnummer en foto in een sjabloon plaatsen. Ook dat was een hele klus!”

Nog niet klaar
“Nu de nieuwe huisstijl live is, betekent dat niet dat ik klaar ben bij de Gemeente Raalte. Tot eind oktober blijf ik er nog werkzaam en ga ik mij met andere communicatie binnen de gemeente bezighouden! En dat allemaal in de nieuwe huisstijl."

Benieuwd naar de nieuwe website en het logo? Kijk dan op www.raalte.nl/nieuwehuisstijl